tirsdag den 25. marts 2008

Påskehekse?

Hvad gør alle de små hekse i butikkernes vinduer?, spurgte vi hinanden, da vi gik rundt i Göteborg. Det er da forkert årstid! Nej, ikke i Sverige, viste det sig.:

Skärtorsdagen: I samband med stora helger trodde man att onda krafter var aktiva. Häxor och trollpackor (påskkärringar) for iväg på sina kvastar på skärtorsdagsnatten till Blåkulla eller Häcklefjäll för att möta djävulen. På 1600-talet trodde man så mycket på detta, att kvinnor dömdes för häxeri och brändes på bål. Än idag kryllar det av små gulliga påskkärringar och påskgubbar nästan överallt i Sverige. Istället för att fara till Blåkulla delar de ut påskkort och får godis eller småpengar tillbaka.
Det står på en side om svenske påsketraditioner. De fleste påskkärringar havde nu tørklæder. Det gjaldt også de udklædte børn, jeg så på gaden. For ikke at tale om dem, som i skøjtehallen gjorde is i stand iført gule tørklæder og forklæder og skriglilla spande! Påskelørdag eller påskafton er der nogen, som skyder fyrværkeri af. Det hørte vi også. Tænk, at vi aldrig før har hørt om disse skikke.
Læs om svenske påskeskikke her

Ingen kommentarer: